Joseph G. Allen, Associate Professor of Exposure Assessment Science aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health, heeft zich onderscheiden als een visionair wetenschapper. Tijdens de SARS-CoV-2-pandemie vestigde hij niet alleen de aandacht op de dringende noodzaak van gezonde, groene gebouwen, maar sprak hij ook de overtuiging uit dat juist deze gezonde gebouwen de volgende grote revolutie in de volksgezondheid zullen vormen.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen meer uit het leven halen in een optimaal binnenklimaat dan in een slecht binnenklimaat. In een aangename omgeving zijn mensen productiever, omdat ze zich comfortabel voelen en zich beter kunnen concentreren op hun bezigheden. Daarentegen kan een slecht geventileerde ruimte met een lage luchtvochtigheid leiden tot klachten zoals droge ogen, een droge huid en hoofdpijn. Dergelijke ongemakken verminderen niet alleen het welzijn, maar kunnen ook de productiviteit aantasten en de kans op fouten vergroten.
De beweging richting realtime monitoring van de luchtkwaliteit groeit gestaag. Zo hebben zowel de openbare schoolsystemen van Denver als die van Boston sensoren in klaslokalen geplaatst en de bijbehorende gegevens openbaar gemaakt. Voor het eerst kunnen ouders en verzorgers inzicht krijgen in de lucht die hun kinderen dagelijks inademen.
Mensen zijn minder vaak ziek in een gezonde omgeving. Een optimaal binnenklimaat helpt ziektekiemen en bacteriën te bestrijden en versterkt het immuunsysteem, waardoor de weerstand toeneemt. In ruimtes met een lage luchtvochtigheid kunnen virussen zich juist sneller verspreiden. Niet voor niets vinden uitbraken van luchtwegvirussen vaak plaats in slecht geventileerde omgevingen met een te droge lucht.
Een gezond binnenklimaat draagt niet alleen bij aan fysieke gezondheid, maar ook aan mentaal welzijn. Mensen voelen zich beter, zijn gemotiveerder en ervaren een hogere kwaliteit van leven. Dat leidt tot meer energie en zin om actief deel te nemen aan het dagelijks leven. Bovendien besparen mensen op ondersteunende producten en zorg, omdat ze langer gezond en zelfstandig blijven. Dit vergroot het zelfvertrouwen en de mogelijkheid om onafhankelijk te leven.
Ook voor organisaties biedt een gezond binnenklimaat voordelen. Werknemers voelen zich prettiger en zijn productiever, terwijl werkgevers aantrekkelijker worden voor talentvolle professionals. Door te investeren in een gezonde werkomgeving, verbetert de werving van gemotiveerde en passende opdrachtnemers. Een gezond binnenklimaat blijkt dus niet alleen een investering in gezondheid, maar ook in toekomstbestendige relaties en duurzame groei.
Een optimaal binnenklimaat is van groot belang voor onze gezondheid en productiviteit. Tegelijkertijd kan het realiseren ervan leiden tot hoge energiekosten. Energiebesparing is noodzakelijk om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, maar dit betekent vaak dat er minder verwarmd, bevochtigd en geventileerd kan worden. Dit roept de vraag op: hoe kunnen we gezonde én groene gebouwen realiseren?
Er is wel degelijk een manier om deze ogenschijnlijk tegenstrijdige doelen te verenigen. Door meer aandacht te besteden aan het onderhoud van gebouwen, kan de luchtkwaliteit worden verbeterd zonder dat de energiekosten uit de hand lopen. Goed onderhoud verdient zichzelf terug, zowel in comfort als in kostenbesparing. Daarnaast kunnen gebouwen worden aangepast aan nieuwe eisen of zelfs op een andere manier worden gebruikt, zodat ze beter passen bij de behoeften van deze tijd. Zo ontstaat er een duurzame balans tussen gezondheid, comfort en energieverbruik.
Conferentieruimte in Scandinavische stijl met een 5-sterren binnenklimaat, wat garant staat voor een optimale luchtkwaliteit onder alle weersomstandigheden die in Nederland kunnen voorkomen.
Professor Allen betoogt dat de strijd voor gezonde, groene gebouwen uitdagend is, maar absoluut de moeite waard om aan te gaan. Met doordachte keuzes kunnen we gebouwen realiseren die zowel duurzaam als gezond zijn. Het is daarom van groot belang om extra aandacht te besteden aan goed onderhoud en gebouwen toekomstbestendig te maken.
RMaanden.nl – met expertise afkomstig van gerenommeerde instellingen zoals Harvard, Yale, Virginia Tech en ASHRAE uit de Verenigde Staten.